ارزهای دیجیتال یکی از مباحث مهم و جنجالی در سالهای اخیر بودهاند. کارشناسان و تحلیلگران بر این عقیده هستند که ارزهای دیجیتال در زندگی آیندهی انسانها نقش بهسزایی خواهند داشت. این شکل از ارزها خیلی زود میتوانند جای پول یا ارزهای فیات را در دنیا بگیرند.
ارز دیجیتال در واقع شکلی از پول است که به صورت دیجیتالی یا مجازی مورد استفاده قرار میگیرد و برعکس پولهای رایج قابلیت فیزیکی و لمس شدن ندارد.
این فناوری جدید هم مانند هر فناوری دیگری از ابتدای روی کار آمدن، مورد انتقاد و یا تحسین افراد زیادی در دنیا قرار گرفته است و مزایای بسیار زیادی دارد، البته که معایبی هم بر آن وارد است.
در ادامه مقاله ارز دیجیتال چیست؟ میخواهیم شما را با این فناوری جدید آشنا کنیم و مزایا و معایب ارزهای دیجیتال را بررسی کنیم.
فهرست محتوا
ارز دیجیتال چیست؟
اصطلاح ارز دیجیتال، رمز ارز یا ارز مجازی از ترجمهی اصطلاح کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) در زبان انگلیسی گرفته شدهاست که در آن Crypto به معنی رمز و currency به معنای ارز میباشد.
هدف از بهوجود آمدن این نوع ارزها، افزایش امنیت و جلوگیری از تقلب در ارزها و همچنین آسانتر شدن مبادلات می باشد.
بله…آسانتر شدن مبادلات! با استفاده از این فناوری، هنگامی که شما قصد معاملهی کالا یا نیاز به پرداخت یا دریافت پول از سایر نقاط دنیا را دارید، دیگر نیازی به تبدیل ارز رایج یک کشور به ارز کشور مقابل نیست. شما میتوانید با استفاده از ارزهای دیجیتال، مبلغ مورد نظر را در همان لحظه به حساب فرد مورد نظرتان در هر نقطه و مکان، انتقال دهید. البته ناگفته نماند که این انتقال ارز در بستر امنی به نام بلاک چین صورت میگیرد و امکان هیچ دخل و تصرف و یا تغییری درآن وجود ندارد.
اگر با واژه بلاکچین آشنایی ندارید با ما همراه باشید تا در ادامه در این مورد اطلاعات بیشتری بهدست بیاورید.
بلاکچین چیست؟
ما برای انجام تراکنشهای مالی نیاز به یک واسطه مانند بانک داریم. اما بلاکچین به خریداران و فروشندگان (فرستنده و گیرنده پول مجازی) اجازه میدهد که مستقیماً با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و نیاز به شخص سوم به عنوان واسطه از بین میرود. این شکل از معامله (همتا به همتا) نامیده میشود.
بلاک چین از روش رمزنگاری برای ایجاد امنیت در معاملات استفاده میکند. برخلاف سیستمهای بانکی که مختص مکان هستند و به صورت مرکزی یا متمرکز عمل میکنند، مرکز دادهای که بلاک چین در آن قرار دارد کاملاً غیرمتمرکز و در سراسر جهان توزیع شده است. در واقع بلاکچینها یک دفتر کل توزیع شده هستند.
این دفتر کل با جزئیات به صورت شفاف ،در دسترس همه اعضای شبکه میباشد. این شبکه در واقع زنجیره ای از اطلاعاتی است که صحت تراکنشهای شما و طرف مقابل را تایید می کند و پس از تایید به بلاک چین اضافه میشوند. بهتر است بدانید ارزهای دیجیتال غیر متمرکز هستند یعنی توسط هیچ نهاد یا سازمانی اداره و کنترل نمیشوند.
اولین ارز دیجیتال
اولین ارز دیجیتال که به روی کار آمد، بیت کوین بود. بیت کوین با نماد اختصاری BTC در سال 2008 توسط شخص یا گروهی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو اختراع و وایت پیپر آن نوشته شد. سپس در سال 2009 به جهان عرضه شد.
این ارز دیجیتال بعد از به روی کار آمدن، مورد توجه و استفاده بسیاری از افرادی که نیاز به انتقال وجه به نقاط دیگر دنیا را داشتند، قرار گرفت و به همین علت باعث افزایش سریع قیمت و بالارفتن ارزش آن شد.
در اولین سالهای بوجود آمدن بیت کوین، قیمت آن تنها چند سنت بود اما بعد از مدتی با روی کار آمدن ارزهای دیجیتال دیگر و رقابتی شدن بازار، ارزش بیت کوین هم بالا رفت که البته به همراه این افزایش قیمت برای بیت کوین ارزهای دیجیتال دیگر هم افزایش یافتند.
تا اینکه در سال 2017، این ارز دیجیتال یک روند شگفت انگیز صعودی را پیش گرفت و بالاخره در سال 2021 با رکورد 69هزار دلاربالاترین قیمت خود را تا به امروز به ثبت رساند. اما امروزه با طی مسافتی چند ساله و فراز و فرودهای بسیار، درزمان نگارش این مقاله قیمت ارز دیجیتال بیت کوین در حدود 17 هزار دلار میباشد.
اما ایده اختراع ارز دیجیتال از دو مشکل عمده و اساسی ارزهای فیات نشئت میگیرد. اینکه ساتوشی ناکاموتو چطور و چرا به فکر بوجود آوردن یک پول دیجیتالی افتاد، سوالی هست که شاید ذهنتان را درگیر کرده باشد.
مزایای ارز دیجیتال
ارز دیجیتال دارای مزایا و کاربردهای بسیار زیادی است. در این بخش می خواهیم شما را با مزایای این نوع ارز بسیار کارآمد، آشنا کنیم.
امنیت بالا
ارزهای دیجیتال در یک بستر غیرمتمرکز ایجاد شده اند و هیچ شخص ثالث و یا واسطهای توانایی نظارت و دخالت در امر خرید و فروش ارزهای دیجیتال را ندارد. به همین دلیل می توان گفت دارای امنیت بسیار زیادی است. جالب است بدانید که امنیت ارزهای دیجیتال با توجه به نرخ هش تعیین می شود. به این صورت که با افزایش نرخ هش، امنیت شبکه نیز افزایش پیدا میکند.
از مواردی که باعث افزایش امنیت این نوع ارزها می شود، انجام تراکنشها در نودهایی است که در سراسر دنیا ذخیره می شوند. با تغییر حتی یک نود، امنیت ارز دچار اختلال نمی شود.
انجام آسان تراکنش های مالی
معاملات مربوط به ارز دیجیتال و خرید و فروش آن از طریق صرافیهای معتبر انجام می شوند که امنیت بسیار بالایی دارند. شما می توانید در تمامی بازههای زمانی نسبت به خرید و فروش ارزهای دیجیتال اقدام کنید. حتی برخی کشورها دارای دستگاههای خودپرداز اختصاصی ارزهای دیجیتال هستند که می توان از آن برای انجام آسان معاملات ارزهایی مانند بیت کوین و اتریوم استفاده کرد.
امکان سرمایه گذاری و سودده بودن آن
ارزهای دیجیتال در ابتدا ارزش زیادی نداشتند. اما به مرور زمان اهمیت استفاده از این نوع ارزها، نمود پیدا کرد. بطوریکه امروزه سرمایه گذاری روی ارزهای محبوب و پرطرفدار توانسته به یکی از بهترین و پرسودترین سرمایه گذاریها تبدیل شود.
کارمزد کم
یکی از دلایل محبوبیت ارزهای دیجیتال، کارمزد پایین آن است. بانکها که به عنوان سیستمهای مالی درهر کشور شناخته می شوند، کارمزد بالایی جهت انجام هر تراکنش دریافت میکنند، اما در خرید و فروش ارز دیجیتال، کمترین میزان کارمزد پرداخت می شود. چرا که هیچ واسطه ای در هنگام انجام معاملات ارزی وجود ندارد.
انتقال آسان
از جالب ترین ویژگیهای ارز دیجیتال می توان به انتقال ارز به تمامی نقاط و نواحی مختلف دنیا اشاره کرد. برای انتقال و انجام معاملات ارزی نیازی به حضور در یک مکان خاص و یا انجام معاملات در یک زمان به خصوص ندارید. بنابراین، سرعت انتقال ارز بسیار بالا و آسان میشود.
امکان انجام معاملات ارز دیجیتال در 24 ساعت
جالب است بدانید که بازار سهام برای انجام معاملات خود از ساعت 9:30 الی 16:30 فعالیت دارد اما در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت به طور 24 ساعت ادامه دارد. شما می توانید معاملات ارزی خود را در هر بازه زمانی انجام دهید.
معایب ارز دیجیتال
در ادامه سعی خواهیم کرد مهمترین معایب ارزهای دیجیتال را بررسی کنیم. اما توجه داشته باشید، بسیاری از این اشکالات ممکن است برای یک یا چند رمز ارز وجود نداشته باشد، یا ممکن است ارزهای جدیدی در بازار برای رفع این ایرادات و معایب ایجاد شده باشند.
مقیاس پذیری
مقیاس پذیری از مهم ترین معایب ارز دیجیتال است. امروزه تعداد رمز ارزها در سراسر جهان رو به افزایش است اما در صورت نبود زیرساخت های فناوری کافی، هیچ بهبودی در سرعت تراکنشها به وجود نخواهد آمد. بنابراین، ارزهای دیجیتال توانایی رقابت با دیگر بازارهای مالی بزرگ را نخواهند داشت.
ایمنی سایبری
هک حساب مربوط به ارز دیجیتال یکی از مهم ترین دغدغههای فعالان این عرصه شناخته می شود. امروزه هکرها با روشهای مختلفی نسبت به سرقت از حساب ارزهای دیجیتال سرمایه گذاران اقدام می کنند. اگر روزی، شما هم تمام داراییها و ارزهای دیجیتال خود را در این بازار به دلیل کلاهبرداری از دست بدهید، نمیتوانید به هیچ موسسه ای شکایت کنید. به همین منظور تامین امنیت کافی حسابها اهمیت بسیار زیادی دارد.
نوسان قیمت
نوسان قیمت و ایجاد تفاوت در ارزش ذاتی ارزهای دیجیتال یکی از مهم ترین معایب این نوع ارز ها شناخته می شوند.
قوانین ارزهای دیجیتال
یکی از معایب ارزهای دیجیتال فقدان قوانین و مقررات نظارتی در این بازار است. به طوریکه هر فرد اجازه دارد تا یک ارز دیجیتال در شبکه بلاک چین ایجاد کند. هیچ تضمینی برای کیفیت و سودمندی این ارز دیجیتال وجود ندارد و هیچ قانون و مقرراتی برای جلوگیری از تشکیل و توسعه ارزهای بی کیفیت و یا تقلبی وجود ندارد.
تشخیص اینکه آیا یک ارز دیجیتال شرایط خوب و و امکان رشد در آینده دارد به عهده کاربر است. برخلاف سایر بازارهای مالی مانند بورس یا بازار فارکس که همه شرایط و موارد بر اساس قوانین خاصی شکل می گیرد، در بازار ارزهای دیجیتال قوانین و مقررات تعریف شده ای وجود ندارد. همین می تواند یکی از ایرادات وارده بر این فناوری باشد
کاربرد ارز دیجیتال
بسیاری از ارزهای دیجیتال برای انتقال دارایی و یا با اهداف سرمایه گذاری ایجاد شده اند. اما در این میان، برخی از ارزهای دیجیتال دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که می توانند زندگی روزمره را برای انسان آسان تر کنند. با مطالعه وایت پیپر برخی از ارزهای دیجیتال، متوجه خواهید شد که کاربرد ارزهای دیجیتال بسیار گسترده است و هریک از آنها برای اهداف خاصی طراحی شده اند. در ادامه به دو مورد از مهم ترین کاربردهای ارزهای دیجیتال میپردازیم.
انتقال پول با کارمزد کم
یکی از شناخته شده ترین کاربردهای ارزهای دیجیتال پرداخت و دریافت پول با کارمزد کم و سرعت بالا است. برای مثال، پردازش یک تراکنش 99 میلیون دلاری ارز دیجیتال لایت کوین تنها 2.5 دقیقه طول می کشد و هزینه ارسال فقط 40 سنت است. اگر انتقال این مقداری پول از طریق یک واسطه مالی انجام می شد، هزینه آن بسیار بیشتر و سرعت آن بسیار کمتر می شد.
کسب درآمد از ارزهای دیجیتال
کسب سود از معاملات ارزهای دیجیتال یکی از کاربردهای ارزدیجیتال و رسیدن به درآمد میباشد که این کار به زمان، تجربه و مهارت زیادی نیاز دارد.
بسیاری از دارندگان ارزهای دیجیتال نیز داراییهای خود را برای مدت طولانی و برای رسیدن به سود نگه می دارند یا از طریق ماینینگ یا همان استخراج ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین کسب سود میکنند که برای این کار کسب دانش و آموزشهای لازم ضروری میباشد.
سخن پایانی
فناوری ارز دیجیتال، دنیای بازارهای مالی را دگرگون کرده و میتوان گفت امروزه برای انجام مبادلات مالی دیگر هیچ حد و مرزی وجود ندارد و برای دریافت یا ارسال هر مقدار پولی با استفاده از ارزهای دیجیتال میتوان به هدف رسید. همچنین در مقاله ارز دیجیتال چیست؟، از مزایا و معایب ارزهای دیجیتال گفتیم و به دو مورد از صدها کاربرد ارزهای دیجیتال پرداختیم و توضیحاتی در این مورد ارائه کردیم، اگر شما هم از تجربه استفاده از ارزهای دیجیتال را دارید در اینجا با ما به اشتراک بگذارید.