فهرست محتوا
در همه بازار های مالی روش های مختلفی برای تحلیل وضعیت بازار و پیش بینی قیمتها وجود دارد، تحلیل فاندامنتال یا تحلیل بنیادی یکی اصلی ترین ومهم ترین این روشهاست که برای پاسخ به سوالات متعدد فعالان مالی از جمله بازار بورس، فارکس، ارز دیجیتال و… کاربرد فراوان دارد.
نداشتن اطلاعات کافی و درست در مورد شرایط فاندامنتالی در سرمایه گذاری یا معاملات ممکن است باعث ازبین رفتن سرمایه یا متضرر شدن شخص شود. با این توضیحات درحالت کلی میتوان گفت اطلاعات فاندامنتال به معامله گران کمک میکند تا زمان مناسب و درست معامله را بدانند.
تحلیل فاندامنتال چیست؟
تحلیل فاندامنتال یا Fundamental Analysis روشی هست که ارزش ذاتی و واقعی سهام بررسی میشود و در آن از عوامل اقتصادی کلان و خرد، تاثیر اخبار سیاسی یا اقتصادی،تعیین نرخ بهره، رویدادهای صنعتی و… بهره میبرند.
به زبان ساده تر تحلیل فاندامنتال بررسی جزبه جز تمام عوامل موثر بر یک عامل بازار از جمله سهام، ارز فیات ، ارز دیجیتال و… تا رسیدن به این نتیجه که ارزش واقعی آن چقدر است، میباشد، پس از تعیین ارزش واقعی آن عامل نسبت به خرید و فروش تصمیم گیری میشود و به این ترتیب کسب سود و موفقیت در معامله افزایش مییابد.
انواع تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی را میتوان به دسته کمی و کیفی تقسیم کرد. در فاندامنتال کمی مربوط به اطلاعاتی عددی و کمیتی و فاندامنتال کیفی مربوط به ماهیت ذاتی یا استاندارد آن است.
تحلیل فاندامنتال تمرکزبیشتری روی اعداد دارد. این اعداد اندازه گیری برای یک کسب و کار هستند و به همین دلیل، بزرگترین منبع داده های کمی استفاده ازصورت های مالی است. درآمد، سود، دارایی های ثابت و متغییرو… را میتوان با استفاده از این صورت های مالی بسیار دقیق ارزیابی کرد.
عوامل موثر در تحلیل بنیادی کدامند؟
برای تحلیل فاندامنتال در بازارهای مالی باید بر علم اقتصاد و حسابداری آگاه باشید و یا حداقل اصول اولیه آنها را بدانید. در این نوع از تحلیل تمامی متغییرهای تاثیر گذار بر سود و زیان یک عنصر مالی (یک ارز یا سهام یک شرکت و…) بررسی میکنند تا ارزش واقعی آن در حال حاضر و پیش بینی ارزش آن در آینده را بدست بیاورند.
تحلیل فاندامنتال در بین معامله گرانی که سرمایه گذاری طولانی مدت انجام میدهند طرفداران بیشتری دارد، چون اتفاقات سیاسی و یا اقتصادی ممکن است در طولانی مدت صورت نگیرد و همین علت باعث نبود نوسان در بازار شود و در این شرایط نگهداری دارایی مورد نظر انتخاب عاقلانه ای میتواند باشد، رخدادهای سیاسی مهم در جهان و یا در یک کشور تاثیر بسیار زیادی بر تغییر بازار دارند
. عوامل سیاسی همچون جنگ، تحریم، روی کارآمدن یک رئیس جمهور جدید ، توافق یا اختلاف بر سر یک موضوع در بین سیاستمداران از جمله این موارد هستند.
متغیر های اقتصاد کلان نظیر نرخ بیکاری واشتغال، نرخ بهره، دادههای مسکن، واردات و صادرات، بهره وری و … نیز در تحلیل فاندامنتال تاثیر گذار هستند.
در تحلیل فاندامنتال یک شرکت سهامی به چه چیز هایی باید توجه کرد؟
صورت سود و زیان
یکی از صورت های مالی در ارزیابی عملکرد شرکتها صورت سود و زیان میباشد، اطلاعات مالی از جمله درآمد، هزینه، سود یا زیان، در این صورت مالی ذکر میشود که یکی از کامل ترین گزارشهای مالی به شمار میآید. بنابراین در تحلیل فاندامنتال یک نماد حتما باید با صبر و حوصله و دقت کافی به بررسی صورت سود و زیان پرداخت.
ترازنامه
در پایان هر سال مالی گزارش کاملی از دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سهام و جزئیات دیگر ارائه میشود که این گزارش ترازنامه یا صورت وضعیت مالی نام دارد. ترازنامه یکی از عوامل مهم در بررسی تکنیکال یا بنیادی به شمار میآید.
نسبت جاری
در تحلیل فاندامنتال یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بررسی نسبت جاری یا به عبارتی توانایی یک شرکت در پرداخت بدهی های جاری خود میباشد. البته به این نکته توجه داشته باشید که مناسبترین عدد در این نسبت 1 است.
در صورتیکه شرکت قادر به استفاده درست از نقدینگی نباشد و مسئولان آن از منابع در اختیار خود به درستی استفاده نکنند، عدد به دست آمده در این نسبت بیشتر از 1 میشود.
اگر شرکت در باز پرداخت بدهی های خود مشکلی داشته باشد یا با کمبود نقدینگی مواجه شود نسبت این عدد به کمتر از 1 میرسد.
نسبت سود عملیاتی
تفاوت درآمد عملیاتی و تمام هزینه های یک محصول یعنی نسبت سود عملیاتی. نسبت های سودآوری نشان دهنده منبع درآمد شرکت و تاثیر آن بر کل سود شرکت است.
نسبت بازدهی فروش
نسبت بازدهی فروش نشان دهنده مقدار سود خالص شرکت در ازای یک ریال فروش است. نسبت بالای بازده فروش در یک مدت زمان معین، بالا بودن عملکرد شرکت را اعلام میکند و همین میتواند نوید بخش بالا رفتن قیمت یک سهم باشد.
نسبت درآمد برقیمت
قیمت سهام یک شرکت، تقسیم بر سود هر سهم، مساوی با نسبت درآمد برقیمت میشود. یکی از پرکاربردترین روشهای تعیین ارزش سهام شرکتها نسبت درآمد بر قیمت میباشد و در تحلیل فاندامنتال نقش به سزایی دارد. هرچه مقدار این نسبت بالاتر باشد سهام مورد نظر برای سرمایه گذاری گزینه خوبی میتواند باشد.
نسبت بازده حقوق صاحبان سهام
نسبت بازده حقوق صاحبان سهام نشان دهنده میزان موفقیت شرکت در به حداکثر رساندن بازده سهامداران خرد است و بنابراین در تحلیل فاندامنتال بسیار تاثیرگذار است. مسلماً نسبت زیاد به نفع سهامداران شرکت است. به عقیده بسیاری، این شاخص طلایی ترین شاخص مالی است زیرا نتایج سرمایه گذاری را نشان میدهد.
جمع بندی
در مقاله تحلیل فاندامنتال چیست؟ به بررسی معنی لغوی و تعریف مصطلح این تکنیک تحلیل بازار های مالی پرداختیم و در ادامه در مورد انواع تحلیل فاندامنتال یا بنیادی توضیح دادیم و گفتیم که اتفاقات سیاسی و یا اقتصادی در این نوع تحلیل میتواند موثرباشد.
همچنین در ادامه به بررسی عوامل موثر درتحلیل فاندامنتال یا بنیادی پرداختیم و هرکدام را به طور مختصر برای شما شرح دادیم. توصیه میکنیم اگر قصد سرمایه گذاری یا خرید سهام شرکتی را دارید شرایط مالی آن را با اطلاعاتی که میتوانید دریافت کنید به طور کامل بررسی کنید تا ریسک معاملات و سرمایه گذاریهای خود را کاهش دهید. در پایان از شما کاربران عزیز میخواهیم اگر اطلاعات دیگری در این باره دارید با ما به اشتراک بگذارید.